2017. június 6., kedd

Rácz Mózes: Étel vitéz csodálatos kalandjai

Egyszer volt, hol nem, volt egyszer egy vitéz, aki nagyon szeretett enni. Volt is egy pocakja, de nem nevezhettük volna kövérnek. Ezért nevezték étel vitéznek. Ez a lovag nagyon sok harcba ment, és mindig nyert. A módszere az volt, hogy kolbászlándzsáját lenyomja ellenfele torkán. Küzdőtársa súlyosabb lesz, így ő könnyedén le tudja lökni a lováról. Mások úgy kinevették, hogy röhögőgörcsöt kaptak tőle. Étel vitéz messze földön híres volt. Minden király a saját vitézének akarta, de a lovagnak egyik király birodalma sem tetszett: az egyik túl kicsi, a másik túl nagy, a harmadik meg túl közepes.

            Valamikor aztán egy király, akinek túl kicsi lett volna a birodalma, kitalált valamit, hogy elcsábítsa a vitézt. Népét felhizlalta, és annyi disznót vágott, hogy csak úgy hullott a kolbász. Amikor étel vitéz megérkezett, nem hitt a szemének. Mindenhol csak kolbászt meg disznókat látott, amelyek az úton menekülve próbáltak elfutni a hentesek éles kései elől. A lovag megkérdezte egy embertől, hogy mi folyik itt. A mészáros így felelt:
– Disznóvágásokat tartunk szerte a faluban valami vitéz tiszteletére. Nem értem, miért csináljuk ezt egyetlen katona miatt.
  Hol van a palota?
  Menjél egyenesen előre, aztán az első kanyarlehetőségnél fordulj be balra, aztán még egyszer és még egyszer. Akkor majd meglátod.
  Köszönöm – mondta, és elindult felfelé az úton.
Hamar oda is ért a palotához. Ott, amint kimondta a nevét, azonnal beengedték. A király egymaga nyitotta ki az óriási kaput.
  Tessék csak beljebb jönni, kedves étel vitéz! – mondta mosolyogva a király – Kerüljön csak beljebb!
  Köszönöm szépen, őfelsége – mondta unottan a lovag –, de én azért jöttem, megnézzem felséged birodalmát. Bocsásson meg őfelséged, de eddig nem nyerte el a tetszésemet ez a hely. Szerintem túl ricsajos és túl sok a malac. Igaz, így azonnal fegyverzethez juthatok.
  Még tartogatok egy meglepetést a számodra! – kiáltott utána a király.
  Na és mi lenne az? – fordult vissza a vitéz – Talán egy lovagi torna?
  Á, dehogy! Tudom, hogy minden uralkodó ezzel nyaggatott. Feleség választás lesz. A falu asszonyai sorba állnak és te kiválaszthatod a neked legjobban tetszőt.
  Rendben! – mondta a lovag boldogan. – Úgysincs még feleségem.
Kimentek a település szélére, ahol már hosszú sor kígyózott. De étel vitéznek egyik sem tetszett.
  Szinte mindenki kövér, és akinek normális a termete, az olyan szomorú, hogy az özvegyek irigyelhetnék. Ez a falu összes lánya? – hadarta mérgesen a vitéz.
  Nem – szólt egy hang. – Az erdőben még él egy, a királylány szolgálónője.
–Találkozhatok vele? – kérdezte a vitéz.
  Persze! – mondta megint a hang gazdája, és már rohant is az erdő felé. Tizenöt perc múlva visszatért egy gyönyörű lánnyal.
  Ő kell nekem! – mondta boldogan a lovag és a lány egyszerre.
Csaptak is olyan lakodalmat, hogy a szomszédos országok nem csak azért voltak irigyek a királyra, mert elcsábította étel vitézt, hanem azért is, hogy ilyen ünnepséget tud szervezni.
A vitéz meg a lány meg boldogan éltek az erdőmélyi kis házikóban.
Egyszer aztán az asszony kiment az erdőbe mentát szedni az ura parancsára:
  No, eleség feleség, szedj nekem mentát! Nagyon megkívántam most a teát!
A feleség gyorsan megkereste a menták tanyáját, és gyors mozdulatokkal szedte le őket. A menták gyors ellentámadást indítottak: megrengették a földet gyökereikkel. Az asszony leesett a földre, de nem csak ez történt, mert egy óriási és óriási fogú sárkány ragadta meg, és szótlanul elvitte.
Egy óra múlva a vitéz észrevette, hogy a felsége még nem ért vissza. Felvette magára a teljes fegyverzetét, kiment a kert mellé, és meglátta a sok röhögő mentát. Megragadta a királymenta szárát, és azt mondta neki:
  Mondd el, mi történt az asszonyommal, vagy úgy megöntözlek, hogy az unokád is moshat majd arcot reggelente innen!
  Hohó! A nagyfogú sárkány egyenesen előre vitte. De most vedd le rólam a mocskos kezed!
  Rendben. Köszönöm – mondta és közben elengedte a mentakirályt.
Ment, ment, mendegélt, amíg el nem fogytak a lábnyomok. Ott egy barlang állt. Étel vitéz bement a sötét barlangba, de ott csak egy alvó medve volt. Töltött a szájába egy kis mézet, aztán kiment a sötét csőből. Végre megtalálta a jó utat a barlang tetején. Tovább ment. Elérkezett egy útkereszteződéshez, találkozott egy nagyon okosnak tűnő sárkánnyal. Megkérdezte, hogy merre kell menni, ha a fogas sárkányhoz szeretne valaki eljutni. A sárkány így felelt:
-   Hát, természetesen az 1932465. úton.
Hosszú gondolkodási idő alatt a vitéz valahogy megtalálta a helyes utat. Továbbsietett, és megtalálta a fogas sárkány barlangját. A lovag belépett az óriási kapun, és meglátta a hatalmas fogas sárkányt. Nagyon dühbe gurult, amikor meglátta, hogy az ő drága eleség feleségét mosogatásra kötelezte a sárkány. Ettől olyan erőre kapott, hogy a nyalóka buzogányával olyat ütött a sárkány fogaira, hogy azonnal kihullott az összes.
Étel vitéz kiszabadította a feleségét és visszamentek a faluba. A vitézt bátorságáért megkoronázták, és kaja király lett belőle. A koronázás után boldogan mentek vissza a kunyhójukba és vígan éltek, míg meg nem haltak.


Rácz Mózes
János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, III. B

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hősök és hősnők – Meseíró pályázat diákoknak

A Váróterem Projekt független színházi társulat és a Puck Bábszínház magyar tagozata meseíró pályázatot hirdet III–VII. osztályos, kolozsv...