2017. június 6., kedd

Müller Tibor: Ki a hős?

1944. március

       Dicséretes,  hogy befogadott minket, Tóth úr!
       Ó, hát ez természetes, hiszen a muszka-magyar két jó barát ugye… 48 óta ugye…vagyis hogy nem… mindegy, igyunk!
       Davaj, davaj! Vodka van?
       Az nincs… de a pálinkát is szeretik ugye?
       Ital legyen!
A remegő Tóth Etele kitöltötte szilvapálinkáját az országra törő orosz tábornok féldecis  poharába. A tiszt magas, izmos férfi volt, borostával az arcán, ami még jobban hozzájárult ahhoz, hogy Tóth térde remegett, amikor a közelében volt! Igazából nem is tudta, hogy jutott el odáig hogy megkínálja. A félelme miatt már a tudatalattija irányította az esztergárt! Egyszer csak a háza előtt megjelentek a tankok, és teherkocsik. Egészen addig nem látta közelről a háborút. Tudott Hitlerről, tudott a bécsi döntésről, és tudott Sztálinról is! De ezek mind távoliak voltak, talán nem is ezen a földön történtek… A világ a falu végéig tartott, és nem távolabb, és akkor most ezek a távoli dolgok megisszák a pálinkáját, megeszik a kenyerét, és szívják a levegőjét. Léteznek, és itt vannak, életnagyságban. Most meg kitépik a kezéből az üveget, és mindegyik tiszt egy nagyot húz belőle. Még egy üveggel kérnek, és még eggyel! Már nem csak a pálinkát hozta ki a pincéből, hanem a bort is, sört is, mindent, ami alkohol. A katonák részegek voltak, kikezdtek Tóthnével is. Az asszony forróvérű volt, nem hagyta, hogy akárki zaklassa! Tóth úr persze feltartotta, de a feleség bármikor önfejű tettet követhetett el, így hősünk rajta tartotta a szemét! Este lett, és a tiszteknek megeredt a nyelve!
  Ungarije-ljerohánzsuke az egjeszet! Annyit mondthak hogy menni kjelétre, csvak kjeletre, hvát mih menjük! Meg kell ölni titeket, ez a páráncsove!
Tóth nem lepődött meg. Már nem volt rá képe. Csak egy húsdarab volt már, ami kiszolgálta a katonákat. Se több, se nem kevesebb… De a fia! Ő tisztán látott! Este, mikor mindenki nyugovóra tért, a tiszteket befektették az ágyakba, míg a házigazda és családja a padkán és földön aludt. Este Péter, a fiú, megrázta apja vállát
       Édesapám – suttogta – ezek hazánkra törnek!
       És? Én mit tudnék tenni? Megölnek, ahogy egy rossz szót mondok!
       És hogyha szúrósan beszél? Késsel? Vagy hangosan, pisztollyal?
       Nekem nincs pisztolyom, harcolni se tudok, sánta vagyok és öreg!
Jó kifogást talált ki az öreg... A lába nem fájt tíz éve! Alig volt 50... de félt, és ez megsebesíti az embert, és meg is öregíti! Mi lesz a családdal, mi lesz vele? Mi lesz a barátaival, a pénzével a házzal, a tehenekkel... és mi lesz az országgal? Mi legyen? Mit csináljon? Megpróbálja megölni a tábornokot? De... Nincs de! Megszólalt benne a magyar vér! Nincs számítgatás, nincs félelem, és nincs talán józan ész sem! Csak haza van, és semmi más! Megbeszélte a fiával: az alvó tiszteket megölik! Búcsúlevelet írtak, és mindent elterveztek, csendben!
Fiú odalopakodott az ajtó előtt álló őrhöz, és amikor elég közel volt: ráugrott!
A katona gyorsan reagált, és combon lőtte a fiút, akit ez nem állított meg, és földre teperte ellenfelét! A legény megpróbálta leszúrni ellenfelét, de a katona többször meglőtte, mielőtt megtehette volna.
Mindketten vérbe fagyva feküdtek a földön, fél percet tartott az egész!  A fiú akciója csupán elterelő hadművelet volt, hiszen annyi idő alatt az apa betört a szobába, és a tábornok felé közeledett, aki éber volt, és golyót eresztett az elkeseredett férfibe!  Tóth utolsó erejével elhajított kését, ami megkarcolta a tábornok vállát. Hirtelen berohant az asszony is, aki rálőtt az oroszra, de nem találta el! A katonák lefogták, és arra a helyre küldték ahová Tóth urat... A tábornok visszaaludt tehát, és másnap tovább indult Magyarország felé. És hogy hol itt a hős? Ahhoz hogy hős légy, nem kell nagy tettet véghez vigyél, hiszen az, aki legyőzi önmagát, a félelmeit és mindent odaad a hazáért, az nem hős? Szerintem ilyen az igazi hős!


Müller Tibor
Apáczai Csere János Elméleti Líceum, VII.A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hősök és hősnők – Meseíró pályázat diákoknak

A Váróterem Projekt független színházi társulat és a Puck Bábszínház magyar tagozata meseíró pályázatot hirdet III–VII. osztályos, kolozsv...