2017. június 6., kedd

Kovács Dóra Brigitta: Őrangyalok

            Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy völgyben megnyúló, varázslatosan szép falucska, amit szinte minden oldalról dombok öleltek át. Ebben a faluban élt egy szegény asszony két lányával: Hajnallal és Rózsával.  Szépségüket leszámítva nem sokban hasonlított egymásra a két testvér. Rózsa inkább olvasni szeretett, üldögélni és rajzolgatni. Ellenben Hajnal vakmerő volt és kalandvágyó. Szinte minden pillanatban a veszélyt kereste, s a szemében ott csillogott az a különös tűz, az a hamiskás, huncut mosoly.
Egyik nap, amikor Hajnal és Rózsa elmentek sétálni az erdőbe, előbukkant az a vérszomjas medve, amelyik már évek óta rettegésben tartotta a falu népét.
 ‒ Nicsak, a vén medvesógor! No, megállj csak! ‒ suttogta Hajnal, s rögtön utánairamodott, mit sem törődve Rózsa kétségbeesett tekintetével. A medve morogva nézett körül, miközben Hajnal egy bokor mögött lapult, és éppen kioldozta derekáról a kötényt.
‒ Jaj, mire készülsz? ‒ szisszent fel Rózsa.
Hajnal azonban nem sokat gondolkozott, hanem egy gyors mozdulattal ott termett a medve mögött, és rádobta fejére a kötényt. Medvesógor úgy meglepődött, hogy leheveredett a földre, és kézzel-lábbal kapálózott.
‒ Brum-brum, de besötétedett hirtelen! Azt a málnabokros mindenit! Csak nincs megint napfogyatkozás!? ‒ morfondírozott az öreg medve.
Rózsa látta, hogy a testvérének szüksége lesz rá, és valamilyen furcsa sugallat hatására odalopakodott a medvéhez. Gyengéden kezébe vette a morcona medvefejet, és különös varázsigét suttogott a fülébe:
‒ Kunfic-bunfic-karmasincs! Ejkusz-bejkusz parafinc! Luciferkusz sicc, sicc, sicc!
Hajnalnak még a szája is tátva maradt, amikor mindezt végignézte. Tágra meredt szemekkel és őszinte hangon mondta:
‒ Az anyját! Ezt jól elintézted, nővérkém! Nem is tudtam, hogy ilyen jóban vagy az öreggel!
Rózsa már meg sem szólalhatott, mert a medve halkan nyögdécselve elkezdett feltápászkodni, mancsaival letépte fejéről a kendőt, bamba tekintettel ránézett a két lányra és kábultan így szólt:
‒ Na végre, megint kisütött a nap! Hogy én milyen szépet álmodtam! Végre engem is megsimogatott valaki! Még most is érzem a kezét itt a kobakomon! Ó, de finom! Ó, de illatos!
Nem lehetett ráismerni, a hajdan emberevő vad most hirtelen jámbor és ártalmatlan lett, s mielőtt még a két lány bármit szólhatott volna, medvesógor tánclépésekben elviharzott. Soha többé nem látták a falu közelében.
Egy bokor mögött lapulva mindezt végignézte a falu juhpásztora és este mindent elmesélt az embereknek. Másnap mindenki rohant hálálkodni a lányokhoz. Hajnal és Rózsa nagyon boldog volt, hogy az emberek megnyugodtak, de kicsit zavarta már őket az állandó ünneplés, ezért építettek egy kis fakunyhót a falu fölött őrködő sziklára, és ott várták a további kalandokat.
No, nem is kellett sokáig várakozniuk, mert a következő tavaszon egy sárkány jelent meg  a felhők mögül és borzalmas lángnyelveket okádott a házak felé. Senki sem tudott tenni semmit, az emberek fejvesztve menekültek az erdőbe.
Hajnal persze ezt sem nézte tétlenül, hanem nekiállt faricskálni egy íjat és sok-sok nyílvesszőt.
‒ Megállj csak, te rusnya dög! Ha már a medvével elbántunk, tőled sem fogunk kőbálvánnyá válni! ‒ sziszegte dühösen a fogai között. Kiállt a sziklaszirtre, és nyilazni  kezdett. De minden hiába, mert a nyílvesszők sorra visszapattantak, és széttörve hulltak alá a sárkány páncélbőréről. Rózsa ijedten figyelte Hajnal küzdelmét és kis idő múlva eszébe jutott különös képessége és így szólt:
‒ Hajnal, csalogasd ide a sárkányt, és próbáld meg összekötni a száját!
‒ De Rózsa, mit akarsz csi....... ? ‒ és a mondatot már nem tudta befejezni, mert látta, hogy itt a megfelelő pillanat, és rádobta a kötelet a felé repülő sárkány szájára. A páncélos szörnyeteg rögvest zuhanórepülésbe kezdett. Rózsa sem volt rest, mert megragadta az előtte heverő másik kötelet, és egy pontos célzással lefogta a sárkány szárnyait is. Az, mint egy óriás kőszikla, zuhant a földre, és úgy szétterült, mint egy palacsinta.
Rózsa közel ment hozzá, simogatni kezdte és lágyan a fülébe suttogta:
‒ Kunfic-bunfic-karmasincs!Ejkusz-bejkusz parafinc! Luciferkusz sicc, sicc, sicc!
A fenenagy teremtmény csak morgott, prüszkölt, de Rózsa nem habozott, addig ismételgette a varázsigét, míg a sárkány meg nem nyugodott, és a tekintete szelíddé nem  vált. Ekkor óvatosan kioldozták a köteleket és a sárkány úgy elrepült, hogy híre-hamva sem maradt!
Az emberek ezt látva visszatértek a faluba,  és három napig éljenezték, ünnepelték megmentőiket és tiszteletükre szobrot állítottak.
A falu feletti sziklaszirten ma is ott áll a szobor, és rajta a felirat: „Őrangyalok”


Kovács Dóra Brigitta
Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár, III. osztály

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hősök és hősnők – Meseíró pályázat diákoknak

A Váróterem Projekt független színházi társulat és a Puck Bábszínház magyar tagozata meseíró pályázatot hirdet III–VII. osztályos, kolozsv...