2017. június 6., kedd

Balázs Blanka: A három királylány

Meseország királyának három lánya volt: a legnagyobb, Sára, a legkisebb, Annabella és a középső, Gitta, akit csak Gittiként emlegettek. (Ha szó esett róla egyáltalán.)
Sára már legyőzte a birodalom összes vitézét párbajban, futóversenyben, sőt kártyában is. Annabella gyönyörű volt: szőke, kékszemű, s a napra lehetett nézni, de rá nem. És Gitti? Ő olyan átlagos volt: se nem szép, se nem jó párbajozó. Olvasni, kertészkedni viszont nagyon szeretett.
Egy reggel épp a kertben sétáltak mind a hárman. Egyszer csak egy fekete folt takarta el a napot. Egy sárkány volt. Felkapta a lányokat, és már repült is. Sára vadul hadakozott, Annabella sírni kezdett, Gitti pedig (úgyis elég nagy a hangzavar felkiáltással) inkább kivárta a végét.
Vagy fél óra repülés után meglátták a sárkány várát, a sárkány ereszkedni kezdett. Mindegyiküket bezárta egy-egy toronyba. Mindhárom ablak alatt egy-egy fenyőfa állt.
Gitti talált egy régi tűt a padlón, amivel kinyitotta az ajtót. Aztán kinyitotta Sára és Annabella ajtaját is, de Annabella nem mozdult, csak bőgött.
Sára attól kezdve minden nap megvívott a sárkánnyal: próbálkoztak futással, párbajjal, gerelyhajítással, sőt kártyával és sakkal is, de mindhiába. A sárkány minden alkalommal legyőzte Sárát.
Néha arra vetődött egy-egy hős lovag. Sára ilyenkor toporzékolni kezdett: – Jaj, ezt én óvodás koromban legyőztem vívásban! Még mielőtt a sárkányig elérhetett volna a lovag, Sára lecsapott rá, és párbajoztak egyet (mindig Sára nyert), a lovag meg bánatosan hazament. Annabella ilyenkor bőgni kezdett: – Ha nem volnál ilyen béna, meg lennénk mentve! Gitti pedig visszavonult a könyvtárba olvasni.
Az Annabella ablaka alatt levő fenyő kipusztult a lány könnyeitől, helyére egy kis tó kerekedett, de a halak hamarosan kiköltöztek belőle, mert túl sós volt. Már csak három szál nyamvadt sóvirág virított a környéken.
Csütörtök reggel volt. Mint mindig, a sárkány ma is Sára üvöltésére ébredt:
– Kard ki kard, sárkány! Ma biztos én nyerek!
A sárkány már nem bírta tovább:
– Hát már soha nem fogok olvasni? Kertészkedni? Felhőket nézni? Soha-soha?
Gitti, aki a kiabálásra benézett az ajtón, megkérdezte:
– Sárkány, miért raboltál el minket, ha idegesítünk téged?
– Egy könyvben azt olvastam, hogy a sárkányok királylányt rabolnak. De azt nem írta, hogy mit kell velük csinálni!
– Sárkány, te igazából unatkozol?
– Hát, amíg olvasok, kertészkedek, felhőket nézek, addig nem. De amikor eszembe jut elmondani, milyen volt olvasni, kertészkedni, felhőket nézni, és nincs kinek, akkor igen.
Gitti felkiáltott:
– Mi sem egyszerűbb! Engedd haza a testvéreim, én meg itt maradok veled olvasni, kertészkedni, felhőket nézni, és este megbeszéljük, milyen volt!
Úgy is lett, és Gitti meg a sárkány boldogan éltek.


Balázs Blanka
Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Kolozsvár, III. A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hősök és hősnők – Meseíró pályázat diákoknak

A Váróterem Projekt független színházi társulat és a Puck Bábszínház magyar tagozata meseíró pályázatot hirdet III–VII. osztályos, kolozsv...